Layu Akibat Perbuatan Si Durjana

Kadang layu pokok ada berjenis, jadi hari ini saya nak story skit pasal layu akibat si durjana.
 
Hari itu saya ada dpt PM. Dia kata:
“Bosskur, mcm mn kalau pokok layu ni.”
 
Haa sudah…
Dulu saya pun pernah kena, akibat daripada baja tahi kambing.
Kita first time beli angkut lori ratus-ratus kilo, sambil2 pungah tinja tu jumpa si durjana.
 
Saya ingat…
Wuish, ini bagus ni, maksud baja subur banyak si durjana hidup!
 
Hahaha, ingat cacing tanah ke?!
psss: cacing tanah hidup dlm tanah maksud tanah subur jgn buang
 
Rupanya di durjana ni pemakan akar, habis layu pokoknya.
Pening pala…Tanam2, layu lps tu mati.
 
Saya pun apa lagi, terus lakukan kajian bagai seorang professor di U.
Cuma tak perlu nak klrkan thesis yang ada 5 topik, hahaha…
Baru kutahu, di durjana ni merupakan si kumbang apabila besar.
 
Kerja dia time budak-budak dok makan akar dalam tanah. Tula org tua kuang ajar ckp, kecik-kecik tak nak mam*** , dh besar menyusahkan orang, hahahaahaha…..
Sudah, mcm mn?
 
Nak kembur satu2? 10 beg blh bang gagah, 1k beg?
5k beg?
Hahaha…Thn depan pun tak habis.
 
Itu tak kira telur dia lagi, sbb dia ada tlr juga, kita pusing hbs round buang semua, telur dia plk menetas, perkara sama akan terjadi….
 
Jadi, nak hapusnya kita perlu satu bakteria baik. Bakteria ni bila kita sembur ditanah, akan bertukar menjadi toksik kepada si durjana. Namanya BT. Nama penuh Bacillus Thuringiensis BT.
 
Nah…Itulah pentingnya ilmu jika memilih tanah sebagai medium. Karang tanam2 tak jadi, dh prust menongeng plk, yela pokok layu kena makan si durjana, hehehe…

About Author /

Menceburi bidang pertanian sejak 2019, kini menumpukan usaha sepenuh masa dalam cabang organik samaada peternakan, perikanan mahupun pertanian.

2 Comments

  • Testymo
    4 years ago Reply

    This is really amazing! Aliquid ex ea commodi consequatur?

    • Mike Smythson
      4 years ago Reply

      Yes sure!
      Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search