Lawatan Ke Pahang, Pakar Kongsi Cara Tanam Durian

Dalam artikel ini kami berjumpa dengan pemilik kebun di Pahang. Identitinya dirahsiakan, tapi tips pemahaman dan pengalamannya mengendalikan dusun durian kami ceritakan.

Terdapat lebih daripada 200 jenis durian yang didaftarkan, tetapi hanya 20 jenis yang banyak ditanam. Sebilangan besar buah durian ditanam di Sabah dan Sarawak dan dihasilkan untuk pasaran tempatan, namun sebilangan buah dieksport ke Brunei dan Singapura.

Ramai tak tahu, durian banyak fungsinya. Buah durian yang diawet dan dibekukan, dijadikan pasta, kek, aiskrim, roti atau pastri atau buahnya boleh diperam. Biji buah durian boleh dimakan jika direbus atau dibakar. Kulit buah pula boleh dikeringkan dan digunakan sebagai alternatif kepada bahan bakar.

Jika anda ingin menceburi tanaman durian, berikut kami kongsikan tipsnya.

#1. PENANAMAN DAN PEMANGKASAN

Pertama sekali,

Pemilihan anak benih adalah perlu bebas dari penyakit.

“Bagaimana anak benih diperoleh?”

Anak benih berasal dari kaedah cantuman boleh digunakan tetapi perlu memastikan mempunyai akar yang banyak.

“Apa yang perlu dielakkan sebelum tanam pokok?” tanya kami.

Elakkan menanam terus pada tanah yang sebelum ini ditanam dengan pokok getah, koko ataupun betik, kerana tanaman ini mudah dijangkiti dengan Phytophthora palmivora. Jika tidak boleh, anda boleh tanam kekacang tanah sekurang-kurangnya setahun sebelum menanam durian. Kekacang tanah ini boleh dipotong daunnya dan digunakan sebagai baja untuk membina bahan organik tanah dan aktiviti mikrob.

“Nilai paras air perlulah berapa ye?” tanya kami.

Pastikan paras air (water table) sekurang-kurangnya 80 cm di bawah aras tanah.

Anak benih ditanam 30-40 cm di atas permukaan tanah di tempat lain. Campurkan kompos seperti tahi ayam dan kapur ke dalam tanah sebelum menanam.

“Macam mana nak pilih pokok yang sesuai untuk ditanam?” tanya kami.

Pilih anak pokok yang kuat, sihat dan tahan penyakit. Jangan tanam anak pokok terlalu dalam dan pastikan cantuman berada di atas tanah garisan.

“Berapa nilai maksimum pokok yang boleh ditanam?” tanya kami.

Kepadatan pokok adalah 80-100 pokok / ha untuk kebanyakan kultivar, dan memangkas dahan secara kerap dalam jarak 80-100 cm dari tanah untuk menyediakan pengudaraan, dan untuk mengurangkan kelembapan kanopi.

 

#2. SUNGKUPAN

“Apa bahan yang boleh digunakan untuk buat sungkupan?”tanya kami.

Jerami padi boleh digunakan sebagai sungkupan dan perlu ditukar secara berkala, bergantung kepada keadaan.

“Mengapa sungkupan ini perlu?”tanya kami.

Sungkupan perlu sepanjang penanaman durian untuk perlindungan akar mikorizal yang mencukupi dan mengurangkan kehilangan air semasa musim kemarau.

Pentingnya mengelakkan kelembapan berlebihan.

Tetapi, perlu diingatkan untuk mengelakkan kelembapan berlebihan dan berterusan di sekitar batang pokok, kerana ini dapat mendorong penyakit kanker batang.

 

#3. PENGURUSAN AIR DAN NUTRIEN

“Bagaimana sumber air diuruskan sepanjang penanaman durian ketika kemarau?”tanya kami.

Sistem pengairan diperlukan sepanjang penanaman durian terutamanya ketika musim kemarau yang berpanjangan. Penyiraman melalui semburan ataupun titisan adalah lebih sesuai digunakan. Pastikan sumber air adalah bersih dan tidak tercemar.

“Dari segi baja pula..”kata beliau.

Baja organik, terutama tahi ayam lebih banyak digunakan berbanding baja kimia.

“Nak tau tak kenapa baja kimia tak digalakkan?” tanya beliau.

Penggunaan baja kimia berlebihan akan meningkatkan risiko phytophthora canker dan reput akar.

“Baja apa yang perlu ditambah untuk menghalang isi buah berair?”tanya kami ingin tahu.

Baja potash (pembekalan kalium) ditambahkan sebulan sebelum penuaian buah akan menghalang pengembangan ‘wet core’(Isi buah berair) dan meningkatkan kualiti buah.

“Adakah terdapat cara untuk mengelakkan pokok bantut dan tidak mengeluarkan hasil?”tanya kami.

Paclobutrazol, atau manipulasi kekurangan air di dalam tanah semasa musim hujan dengan menggunakan sungkupan plastik untuk mendorong berbunga, harus digunakan dengan berhati-hati dan tidak dilakukan setiap tahun.

 

#4. TUAIAN

Buah sebaiknya dituai hanya semasa mereka masih di atas pokok, dan bukan dari tanah. Elakkan bersentuhan dengan tanah dan kerosakan pada buah masak, kerana ini menyebabkan buah menjadi busuk selepas dituai.

Yang terakhir, perlulah menjaga kebersihan dusun dan pembuangan buah

 

#5. PENJAGAAN KEBERSIHAN DUSUN DAN PEMBUANGAN BUAH

Semasa pemangkasan dan penuaian, alat harus dibasmi kuman dengan menggunakan amonium sebelum digunakan pada pokok seterusnya.

 

 

About Author /

Menceburi bidang pertanian sejak 2019, kini menumpukan usaha sepenuh masa dalam cabang organik samaada peternakan, perikanan mahupun pertanian.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search