Potensi Ternakan Itik Telur RM45,000 Sebulan, Sebab Ramai Pilih

Itik Telur.

Untuk kawasan seluas 6,000 kaki persegi boleh diternak 2,000 ekor itik. Kadar telurnya ialah 75% .Hasilnya pula sebanyak 1,500 biji telur sehari.

Itik telur bertelur setiap hari jika tidak stress dan diberi makanan dengan kadar yang tepat dengan jangka hayat dua tahun ke tiga tahun.

Jika dijual dengan harga 70sen sebiji maka hasil harian adalah RM1,050 bersamaan dengan RM31,500 sebulan dan Jika diasinkan menjadi telur itik masin dan dijual pada harga RM1 sebiji maka hasil bulanan akan menjadi RM45,000.

Harga jualan bergantung pada kawasan dan kepandaian masing-masing. Nak senang kerja jual pada pemborong, nak dapat lebih sikit jual sendiri, nak lagi lebih proseskan jadi produk, kalau ada kepakaran dan keupayaan boleh je eksport ke pasaran Singapura dan China.

Kos makanan, kos pekerja, risiko serangan penyakit adalah bergantung kepada pengurusan dan ilmu masing-masing. Disinilah pentingnya perancangan awal, ilmu, strategi dan pengalaman.

Yang nak jimat dan bijak akan usahakan pembuatan makanan ternakan sendiri tanpa bergantung 100% pada dedak dimana 70% kos ternakan datangnya daripada makanan dan ianya boleh diturunkan sehingga 5% dengan hanya menggunakan sisa buangan pasar, sisa ikan hancur pasar, sisa kulit udang, sisa kulit siput, sisa buangan sayur hancur, sisa hampas jus buah serta sisa makanan kedai makan.

Jika itik sudah tidak produktif bertelur, itik boleh dijual sebagai itik pencen dengan harga boleh mencecah sehingga RM25 seekor dan boleh mendapat pulangan modal kembali sebanyak RM50,000 untuk pusingan seterusnya.

Nak dapat harga jual itik pencen macam tu kena panjang akal sikitlah fikirkan macam mana, nak mudah kerja memang jual borong harga bawah RM10.

Kalau ada tanah dua ekar , boleh dimuatkan 20,000 ekor itik petelur, satu rumah pekerja, satu stor makanan, satu rumah proses dan sembel1han, kawasan dalam boleh dijaga oleh angsa dan kawasan sekeliling yang akan dijaga oleh 4 ekor anjing rootweiler terlatih.

Ini matematik atas kertas memang cantik, usaha, nilai tidak putus asa dan takawwal itu yang akan menentukan kejayaan sendiri. Orang beralasan tidak akan kemana-mana.

Ringkasan infografik:

potensi ternakan itik

About Author /

Menceburi bidang pertanian sejak 2019, kini menumpukan usaha sepenuh masa dalam cabang organik samaada peternakan, perikanan mahupun pertanian.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search